KNIVEN SOM HITTADE HEM EFTER 230 ÅR!

imageTUR SOM EN TOK !

 Ja, vad ska man säga? När jag hade min knivutställning i Mjölby Bibliotek så kom det en trevlig man och visade upp en gammal, i mina ögon, intressant kniv!

 Helt klart med en riktigt hög ålder samt en konstruktion som jag brukar benämna A.G. Gustafssons ”säkerhetskniv”.

image

Då jag tidigare har ett par A.G.G. knivar samt en Adolf Furubom Larsbo bruk Dalarna + en omärkt, alla med samma konstruktion så hade jag givetvis intresse av att ev. få handla till mig kniven, vilket jag fick! 

imagePå bladet finns instämplat ett stort B följt av ett litet b ! Då var frågan vilken knivsmed kunde tänkas stämpla Bb, ja vem stämplar normalt så?

 Ungefär samtidigt ringer kusin Inger å berättar att vi genom vår gemensamma, nu avlidna, mormor. Klara Gustava Ekman, född Rapp har haft en knivsmed i släkten vilket vi båda hitintills varit helt ovetande om. Hon hade hittat en Anders Bräm född den 13/12 1763 i Rakåsen, Näshulta socken utanför Eskilstuna.

 Anders hade utbildat sig i Eskilstuna till finsmed – knivsmed samt fått anställning hos Bocksholms bruk i Ekeby som knivsmed 1785. Kunde det vara så att Boxholms Bruk, där jag visste att de stämplade Bx tidigare hade en annan stämpel ?

Tanken var inte helt långsökt då jag redan hade Adolf Furubomskniven från Larsbo järnbruk i Söderbärke socken, Smedjebackens kommun, nedlagt 1907, kniven troligen tillverkad omkring 1850-60. Även så den omärkta kniven med eneträ i skaftet, troligen ej en Eskilstunakniv, enkel men med hög ålder och alla med samma konstruktion!
Var det så att det var en knivkonstruktion som ”valsade” runt på de gamla svenska järnbruken? En knivkonstruktion som tillverkades redan hundra år före Anders Gustaf Gustafsson som var verksam 1869-omkring 1890 i Eskilstuna?

Blev en kontakt med ”järngänget”, nedan, ett gäng sympatiska äldre gentlemän, de flesta pensionärer från Bruket, som tagit till sin nuvarande livsuppgift att hålla igång Bruksmuseet i Boxholm.

imageBoxholms Bruksmuseum, en stiftelse som på ett förtjänstfullt sätt bevarar ett gammalt brukssamhälle, dess liv och traditioner. Ett besök på museet  till sommaren rekommenderas varmt, men ta god tid på dig.. det är stort.. samt finns otroligt mycket sevärt!

image

Från vänster, Boris Staaf, Ingemar Norström och Bernt Andersson.

Jo men, stämpel var deras tidiga, den hade t.o.m. används långt in på 1900 talet, av deras egna avsynare när de godkänt något gods, ingen tvekan enligt jerngänget!

Då återstod att hitta Anders Bräm, om han varit där? Vid genomgång av listor på anställda, i de pärmar som fanns på Bruksmuseet, så vem är där om inte Anders Bräm !

Citat från Dödboken i Ekeby församling, Östergötland år 1812

Död den 28/12 1812 och Begravd den 1/1 1813

Anders Bräm, född 1763 i Södermanland och Näshulta, hitkommen med öfning vid fint smide ifrån Eskilstuna, blef han 1785 vid Boxholms Bruk, Knifsmed.

Gifte sig den 21/11 1787 med Smed Dotren Margareta Grek, hvilken då allenast på 17 året, alltid bemött honom med beskedlighet, födt och fostrat 6 efterlefande barn. 3 Söner och 3 Dötrar.

Mäster Bräm äljes välsinnad och snäll arbetare, förlorte medel, tid och lifskrafter i drickeslag; Sjuknade med lungsot i mars månad nästlidna”.

Dödsorsak: Lungsot

Ålder: 49 år

Efter mina efterforskningar så verkar det verkligen mycket troligt att det är en kniv tillverkad av Mäster Anders Bräm anställd vid Bocksholms bruk!

Den ende,som jag funnit blivit anställd där som just knifsmed.

En kniv med mycket tydliga 1700 tals influenser, bl.a. från delbara gaffel-knivbestick.

Här nedan släktskapet från Anders Bräm till nuvarande ägaren, undertecknad.

Känns riktigt bra att kniven nu hamnat där den bör höra hemma efter ca. 230 år!

Kanske rent utav är Mäster Anders Bräm som är ”pappa” till konstruktionen av säkerhetskniven?

En sak som nog lär blir ogörligt att utreda?

  • Anders Bräm 1763 – 1812, knivsmed vid Bocksholms bruk Ekeby fader till
  • Maria Margareta Bräm 3/3 1809 – 28/10 1868, gift m.Gustaf Bergqvist, M. (Greta) moder till
  • Anna Sophia Gustafsdotter 23/1 1843 – 16/2 1908, gift m.Carl August Rapp, A. Sophia moder till
  • Klara Gustava Rapp 4/11 1878 – 23/12 1972 , min lilla glada mormor, gift m.
  • Anders Gustaf Ekman, Klara G. är moder till
  • Klara Märta Sofia Ekman 23/6 1910 – 20/9 2006, gift m. Oskar Gunnar Karlsson min fader
  • K. Märta S. min moder
  • Hans Gunnar Ekman 26/2 1937 – född Karlsson.

Har, av tidigare ägaren Jerker Gustavsson, fått till livs lite om knivens tidigare öden.

Han fick den tidigt på 1970 talet av en lantbrukargranne Ebbe Jonsson i Gunnarp,

en gård belägen mellan Mjölby och Boxholm.

Omkring 1982 var Antikrundans Knut Knutsson på en antikmarknad i Folkets Hus i Mjölby synade, gav råd samt värderade besökandes föremål.Jerker var där och visade upp kniven för Knut som dock avfärdade kniven som varande av utländsk härkomst.

Själv kom jag senare på att 2012 fick jag en förfrågan om en kniv av Tekniska Museet i Stockholm, det var en isärtagbar kniv med gaffel, med ett ”stuk”mycket lik min Anders Brämkniv.

På Museets kniv hade någon på ena skollan (skaftet), lite ”taffligt”, ristat in 1611 samt GII med något som ska föreställa en krona över för att ge sken av att den kniven tillhört Gustaf den II:e Adolf.

På kniven finns även en sliten dålig stämpel, man ser en krona med ett L under vilket för mig blir ett oslitet E. Betyder då att kniven är tillverkad mellan 1771 och 1833.i Eskilstuna Fristad.

Där nyttjades under de åren den stämpeln, en krona med ett stort E under, endast tillåten för det yrkesfolk inom Fristaden som där även var befriade från både kronoskatter som stadstull!

Tidsmässigt bör då även den kniven ligga på andra halvan av 1700 talet.

Lär, inom en snar framtid, bli en Stockholmsresa för ett besök på Tekniska Museet för att närmare få jämföra de två kan t.o.m. vara så att det är Anders Bräm som är knivsmeden bakom båda knivarna!

I mina ögon är undrens tid ej förbi !

Hasse Ekman imageimage image image imageimage

Slut