Börja samla

Gammelknifv – knivsamlare ? Något för dig?

Div knifvar.3 hemsidan

Diverse intressanta samlarobjekt

Kanske är läge för dig som funderar på att börja som knivsamlare att verkligen komma i gång nu, ta gärna hjälp av en erfaren samlare, annars är risken stor att det går för dig som för mig i början, köper allt å lägger på hög

Vi går ju sakta mot den tid då de gamla knivarna till största delen kommer att ligga på museum samt hos oss gammelknivsamlare. Tyvärr så slängs det mycket vid dödsbo – sterbhusrensningar o. dyl. fortfarande även om vi samlare försöker ändra på det för att spara Forntiden i Nutiden för Framtiden.

Den mesta samt bästa inspirationen för ditt framtida knivsamlande hittar du i boken
Knivar från Eskilstuna av Arne Marmér.
Lycka till!
 

TIPS

Första steget bör vara att införskaffa vår ”knivbibel”  KNIVAR FRÅN ESKILSTUNA av Arne  Marmér för att kolla in vad du fastnar för av knivtyp, smed, utförande o.s.v. om du vill samla svenska Eskilstunaknivar.

Ja den är även till stor nytta vad du än väljer för inriktning på ditt knivsamlande. Allt som står i den är helt klart  läsvärt för en blivande knivsamlare! Finns säkert lika många inriktningar som dagar på året att välja bland!

Annars så har du ju Same – Resande – Mora – Norsk- Finsk – Allmoge, de hamnar som regel  i en högre prisklass. Men som alltid Skick – ålder- utförande – tillverkare -efterfrågan bestämmer priset på våra samlarknivar!

Enklast är att välja en knivsmed från början, då du snart blir – är en specialist på just den smeden.

Till nytta inte bara för dig själv utan du har snart möjligheter att dela med dig av dina nyförvärvade kunskaper. Du ska veta att det funnits knivsmeder som har tillverkat upp till 25 olika varianter av samma modell av kniv samtidigt som de även haft över 100 olika modeller av knivar. Många knivar lär det då bli. Ett livstidsverk för en knivsamlare!!!

Du kan välja bland lite enklare – vanliga knivar, typ fick – slidknivar där du kommer riktigt billigt undan. I synnerhet om du väljer att samla på utländska.  De går, som regel, för ”fickpengar” än så länge, t. ex. på Tradera.

Gamla – Moderna?    Väljer du en knivfabrikant som är verksam än i dag, t.ex. EKA, Eskilstuna så kan du följa utvecklingen från Hadar Hallströms start 1882 till EKA knivar av i dag.

Fickknivar – slidknivar ?  Mest ett läge för ett utrymmestänk!

Utförande – skaftmateriel ?  Många träsorter, elfenben, sköldpaddsskal, pärlemor, olika metaller, horn, äkta livligt buffelhorn är verkligen fint, ben, för att inte tala om alla fina etsade knivar, ja det finns en uppsjö om du väljer att samla efter skaft – skållmateriel!

Utförande – bestyckning ?  Hur mycket som helst, från enbladiga – enfjädrade till,  ja jag säger många verktyg blir det!!! Varför inte samla på enbart korkskruvs-, sax -, s.k. liktorns-, trädgårds-, skogvaktar- eller hästskötareknivar med hovkrats och hålpipa till seldonen, m.m.?

Sen har vi den biten med motiv typ rederier – fartyg, landskapsdräkter, reklam i olika former. Ang. former så finns det knivar i form av det mesta, skor – flygplan – pistoler ja t.o.m. sköna damer m.m.

Som du ser så gäller det bara att du bestämmer dig för din egen inriktning, så att ditt knivsamlande kommer igång i en lugn takt utan att köpa för köpandets skull.

Nöjet med vår hobby ska nog inte ligga på att försöka jaga ihop en ”förmögenhet” , i knivar. Då kan du nog redan nu låta det stanna vid enbart en tanke!  Finns ingen garanti åt vilket håll utvecklingen går. Nöjet ska å bör nog ligga på att söka kunskap om just mitt – ditt eget hobbyområde för att kunna delge de efterkommande generationerna, inte genom att sitta och ”uggla” för dig själv på de uppgifter du kan få fram utan genom att frikostigt delge andra samlare om dina rön.

När du får hem din kniv sträva inte efter att få den till helt i nyskick. Visst, gör den ordentligt ren och presentabel i din samling men tänk på att det är ett arbetsverktyg du troligen har köpt! Med de defekter, patina, den troligen har skaffat sig i människans tjänst! Var extra försiktig med skollor av elfenben, pärlemor och liknande, hög ålder har gjort dem sköra. Samma gäller för etsade – målade skållor, inga skarpa saker där, t. ex kemikalier där kan vara förödande.

Ett gott råd, fota å spara dina knivar i ett fotogalleri med fyra – fem bilder på varje kniv med knivens fördelar – egenheter – ev. defekter det blir din bästa försäkring på din samling i framtiden. De blir helt omöjliga att gå ut med på marknaden om du förlorat dem då vi i knivsamlarskrået är dugliga på att ha koll på vad som finns i gammelknivväg, även kollegors, och ännu bättre lär vi bli genom våra utställningsträffar.

Den mesta samt bästa inspirationen för ditt framtida knivsamlande hittar du i boken
Knivar från Eskilstuna av Arne Marmér.
Lycka till!

image

E-tuna S-Ö Klickbar bild

image

E-tuna Rakknivar

 

A-E

E-tuna A-E KLICKBAR BILD

E-J

E-tuna E-J KLICKBAR BILD

 

dolkar

Dolkar KLICKBAR BILD

Tunna-1

Tunna-1 KLICKBAR BILD