Gnosjöknivar

imageimageimageimageimage

 

Min Gnosjö-samling är nu avyttrad, den större delen är skänkt till Gnosjö Industrimuseum i Gnosjö där den kan beses tillsammans med en hel del av de maskiner som brukades under KFG:s tid där.

De flesta i ”knivsvängen” känner givetvis till Gnosjökniven, ja balisongkniven –butterflykniven, kniven som Tradera kategoriskt nekar oss att annonsera där.

 Bröderna Olle, född 1915 och Gösta, född 1916, Johansson, söner till Malcom, startade sitt företag  KFG,Knivfabriken Gnosjö 1944 med att tillverka ”vanliga” enklare fällbara knivar.

De startade i Söderby för att efter ett par år flytta in till Gnosjö där de verkade till omkring mitten på 1970 talet med just knivtillverkningen.

Hittar du på en enklare kniv bladmärkt  SWEDEN i bågskrift, är det som regel av deras tillverkning. 

Knivarna var ej modellnumrerade men i ett reklamblad jag har är högsta numret 16.

Att det sedan finns med där både 103 samt 106, är nog ett sätt som de flesta knivsmederna nyttjade, för att skapa nyintresse för sina produkter! Skaften hade celluloidskollor.

Fjärde juni 1952 ansökte de om ett eget patent för en Jakt – Fiske – Sport – Campingkniv, den vi i dag kallar Gnosjökniven, (butterflyen).

De fick ansökan beviljad 19/7 1956 samt publicerad 25/9 1956.

Då hade de redan varit i gång med tillverkningen av den kniven sedan omkr. 1953 men då med skaftet i pressad plåt med inlagda svarta plastskollor.

 Omkring 1958- 59 kom den i den vanligaste versionen med det gjutna skaftet samt fiskrensare på bladet. Inlagda plastytterskollor i färgerna brunmelerat, svart samt pärlemorfärgat.

 I sitt sortiment hade de även en s.k. patronkniv, pennkniv med kulan som skaft, hylsan som knivslida, tyvärr är de omärkta, upphörde omkr.1960, de tillverkade även s.k. mattknivar, brevknivar samt även fruktknivar med ställ.

 KFG:s knivar såldes framför allt av dåtidens stora varuhuskedja EPA, andra stora beställare var även Volvo Penta och HDF, då med deras reklam.

 Som mest var det ett tiotal anställda i KFG. Företaget slutade med knivtillverkningen i mitten av 1970 talet.

Uppgifterna inhämtade från Rolf, sonen till Gösta en av grundarna av KFG, Rolf som själv växte upp med samt arbetade i företaget.

Om du besöker Gnosjö missa då inte Industrimuseet, där kan du ta del av en stor del av KFG:s maskinpark + en tavla med både färdiga som halvfabrikat av deras knivproduktion. 

Man kan väl säga att kvalitetsmässigt så är väl inte KFG:s knivar varken bättre eller sämre än de knivar som kom på marknaden under Andra Världskrigets senare del och strax efter. De  företagen poppade upp samt försvann relativt snabbt när konkurrensen blev för hård. Tillverkningen av de enklare fällbara knivarna från KFG slutade de med 1962-63.

Här är ju trots allt ett företag som höll ut med sin knivtillverkning runt 30 år, helt säkert tack vare sin egenpatenterade ”Gnosjökniven”, samtidigt som de skaffade sig andra ”ben att stå på”!  Men knivtillverkningen i Gnosjö gick dock i graven på 1970 talet.